onsdag 19 augusti 2009

Harvallaby


Harvallaby (Lagorchestes) är ett släkte i familjen kängurudjur (Macropodidae). Sitt namn fick dessa djur på grund av deras utseende och deras rörelsesätt som påminner om harar. Släktet består av fyra arter men två av dessa är redan utdöda. Arten tvärbandad harvallaby (Lagostrophus fasciatus) har ett liknande utseende men är inte närmare släkt med denna djurgrupp.

Allmänt [redigera]

Harvallaby har en lång och tät päls som är gråbrun eller rödaktig. De kännetecknas av en nos som är naken och en kort hals. Deras kroppslängd ligger mellan 30 och 45 centimeter och deras svans blir 40 till 50 centimeter lång. Vikten går upp till 5 kilogram. Harvallaby och huvudsakligen aktiva på natten och lever ensamma. Som alla kängurudjur är de växtätare.

Arterna [redigera]

* Av arten Lagorchestes asomatus som räknas som utdöd hittades 1932 en enda skalle i centrala Australien.
* Lagorchestes conspicillatus kännetecknas av rödaktiga fläckar kring ögonen. Arten är ganska talrik och förekommer i hela norra Australien.
* Lagorchestes hirsutus har en typisk tjock och gråbrun päls samt långa öron och stora svarta ögon. Den förekommer i mindre populationer på det australiska fastlandet och på de mindre öarna Bernier Island och Dorre Island som ligger framför Australiens västkust. Projekt att etablera dem i centrala Australien pågår.
* Arten Lagorchestes leporides fanns tidigare i sydöstra Australien men är numera utdöd. Omkring år 1890 iakttogs de sista individer av arten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar