onsdag 19 augusti 2009

Fjällsvanspungdjur "obs klätterpung djur på bilden"


Fjällsvanspungdjur (Wyulda squamicaudata) är en art i familjen klätterpungdjur och den enda arten i släktet Wyulda. Djuret förekommer bara i regionen Kimberley i den australiska delstaten Western Australia. Arten hittades 1917 för första gången.[2] Beskrivning [redigera]

Artens namn syftar på svansens spets som är täckt med fjäll. Svansen används som gripverktyg. Ögonen är stora, öronen små och nosen är spetsig.[2] Den korta mjuka pälsen har en gråbrun färg och på djurets rygg finns en längsgående strimma från skuldrorna till stjärten. Buken och främre halsen har en ljusare färg. Fjällsvanspungdjur når en kroppslängd mellan 29 och 40 centimeter och därtill kommer den 25 till 33 centimeter långa svansen. Vikten ligger mellan 1,4 och 2 kilogram.

Som habitat föredras regioner med sandstensklippor och några träd.[3] Individerna är aktiva på natten och sover i bergssprickor. De hittar sin föda på träd. Arten är allätare och livnär sig av blad, frukter, insekter och troligen även mindre ryggradsdjur. Utanför parningstiden lever de ensamma.

Efter dräktigheten föds i mars eller april ett enda ungdjur. Efter åtta månader sluter honan att ge di. Fjällsvanspungdjur blir jämförelsevis sent könsmogna, hannar efter 1,5 år och honor efter 3 år.

Fram till 1965 var bara fyra individer kända men sedan iakttas de med jämna mellanrum. Utbredningsområdet är litet och delat i mindre regioner. IUCN listar arten med kunskapsbrist.[1]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar