söndag 3 maj 2009

Piratpartiet


Piratpartiet (PP) är ett svenskt politiskt parti som lanserades av Rickard Falkvinge 1 januari 2006. Enligt den officiella webbplatsen står partiet för en kraftig modifiering av immaterialrätten (upphovsrätt och patent) med bifogade effekter (som kassettersättning), och dessutom kraftigt stärkt integritetsskydd för individen (bland annat att datalagringsdirektivet inte ska implementeras, en upphöjning av brevhemligheten till generell kommunikationshemlighet, och en grundlagsskyddad rätt till privatliv). Partiet vill inte ändra på varumärken eller mönsterskydd. Partiet ser sig självt som försvarare av medborgarrätt i ett samhälle där lagar för övervakning, kontroll och korruption sprider sig. De tar inte ställning i andra frågor, "särskilt inte fördelningspolitiska frågor" som de skriver på sin webbplats, och betraktas därför av vissa som ett enfrågeparti.

Partiet ställde upp i riksdagsvalet i Sverige 2006 där de fick 0,63 % av rösterna[3] vilket gjorde dem till det tredje största partiet utanför riksdagen, efter Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. Partiet, gick i december 2008 om Miljöpartiet, i februari 2009 om Vänsterpartiet och i april 2009 om Folkpartiet [4] och Kristdemokraterna i antalet medlemmar och har många gånger fler medlemmar än andra partier utanför riksdagen (se dock nedan om medlemsantalet). Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, är sedan den 17:e april 2009 det största politiska ungdomsförbundet i Sverige. Detta var samma dag som domen i Pirate Bay-målet meddelades.

Partiet ställer upp i Europaparlamentsvalet 2009 och i riksdagsvalet 2010.

  • I februari 2009, samtidigt som rättegången mot The Pirate Bay pågick och samtidigt som IPRED godkändes i riksdagen, fick piratpartiet för första gången fler än tiotusen medlemmar samt gick om Vänsterpartiet i antal medlemmar.[8]
  • Piratpartiet, som hade flera livebloggare under rättegången mot The Pirate Bay, ökade drastiskt sitt medlemsantal under rättegångsdagarna.
  • Den första april fick Piratpartiet ännu en stor ökning av medlemmar i och med att Ipred trädde i kraft
  • Den 17:e april avslutades rättegången mot The Pirate Bay med en fällande dom i Stockholms tingsrätt och Piratpartiet fick den dagen över fem tusen (5022) nya medlemmar[9] och gick därmed om Folkpartiet i medlemsantal.[10] Samma dag gick Ung Pirat om Moderata Ungdomsförbundet och blev Sveriges största politiska ungdomsförbund.[11]
  • Den 18:e april anordnade Piratpartiet demonstrationer i Stockholm, Karlstad och Lund mot domslutet i Piratebay-målet. I svallvågorna efter domen fortsatte även medlemstillströmningen och under dagen fick Piratpartiet ytterligare 4 076 medlemmar och gick där igenom om även Kristdemokraterna i medlemsantal.
  • Den 19:e april uppmärksammade flera medier Piratpartiets otroliga medlemsökning, runt 9 000 nya medlemmar på 2 dagar. Detta motsvarade hela miljöpartiets medlemsantal vid tidpunkten. Efter all uppmärksamhet fortsatte medlemstillströmningen till Piratpartiet att de ökade sitt medlemsantal med ytterligare 6 900 nya medlemmar under söndagen (den 19:e april). Alltså en total ökning med cirka 16 000 medlemmar på tre dagar. Detta kan jämföras med Vänsterpartiet som vid samma tillfälle hade cirka 10 700 medlemmar totalt.
  • Den 30:e april presenterades för första gången en opinionsundersökning som inte var utförd på Internet siffror som indikerade att Piratpartiet skulle få mandat, detta för Europaparlamentsvalet med 5,1 (1 mandat)%.[12] Piratpartiet fanns i denna undersökning inte bland de angivna alternativen.[13]
Det starka stödet kom framför allt från unga män, i åldersgruppen 18-29 år var Piratpartiet näst största parti enligt mätningen. Även i gruppen 30-44 år hade partiet ett starkt stöd och blev det fjärde största partiet.
Att partiet har ett starkt stöd och engagerar just unga väljare som till stor del lever sina liv på internet kan man även se i skolvalet 2006 samt att piratpartiets ungdomsförbund ung pirat har dubbelt så många medlemmar som det näst största politiska ungdomsförbundet i Sverige, muf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar