söndag 3 maj 2009

Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr






Duck Tales, på svenska även kallad Ankliv eller Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr, är en tecknad TV-serie producerad av Walt Disney Television och ursprungligen visad 11 september 1987 och 6 maj 1990, totalt 100 avsnitt. Konceptet har även spritt sig till andra former av media: en biofilm, ett stort antal serietidningsäventyr och ett par TV-spel har producerats. TV-serien fick också ett par spin-offer; Darkwing Duck och Quack Pack.

I centrum för serien står Joakim von Anka och Knatte, Fnatte och Tjatte. Serien utspelar sig i Ankeborg och dess värld liknar till mångt och mycket Kalle Ankas universum, dock med ett antal ändringar i karaktärsfloran.

Duck Tales är än idag en av Disneys mest framgångsrika TV-serier och inspirerad av mästaren Carl Barks gamla serietidningsäventyr med Farbror Joakim i huvudrollen - en handfull av TV-avsnitten är dessutom mer eller mindre fria filmatiseringar av Barks bästa historier.

Äldre karaktärer [redigera]

Flera karaktärer från Kalle Anka-serierna medverkade även i Duck Tales:

Även Kalle Anka själv gjorde en del gästframträdanden under första säsongen, och Ludwig von Anka medverkade i ett avsnitt. I ett annat avsnitt syns dessutom Farmor Anka i en folksamling. Också Spökplumpen, som normalt hör hemma i Musse Piggs universum, har en stor roll i ett avsnitt, även om han i den svenska dubbningen fick heta "Bläckplumpen". Dessutom medverkade flera mer eller mindre kriminella figurer inspirerade av Svarte-Petters utseende och personlighet. Strängt taget är de dock inte att betrakta som samma karaktär - bl.a. har de olika namn från gång till gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar