torsdag 30 juli 2009

Pungråttor


Pungråttor (Didelphidae) är en djurfamilj tillhörande underklassen pungdjur, som numera uteslutande förekommer i Amerika, ofta i närheten av människor. De kan anses som de ursprungligaste bland nutidens pungdjur. Under tertiärtiden fanns de även i Europa. Familjen är den enda i ordningen Didelphimorphia.

Hithörande arter är insektsätare eller rovdjur. De utmärks också genom förekomsten av det största antalet framtänder (10 övre och 8 undre) hos nutidens däggdjur. Även hörntänderna är starkt utbildade. Kroppen är ganska satt och svansen tjänar hos flera arter som griporgan. Fötterna har 5 tår och de bakre har motsättlig stortå utan klo. Bakbenen är inte förlängda.

Antalet bröstvårtor växlar mellan 7 och 27. Pungens utbildning är mycket olika. Medan den hos några arter är fullständig utvecklad och djup, består den hos andra bara av två sidoveck eller saknas fullständigt. Många ungar föds åt gången. Hithörande djur har en storlek som ligger mellan kattens och råttans samt utmärker sig genom en spetsig nos.

Alla är nattaktiva och lever mest ensamma. De flesta klättrar i träden och använder sin svans för att hänga under längre tid vid trädens grenar. Födan består av djur- och växtämnen, till exempel sniglar, rötter och frukter. Pungråttor kan bli mellan 5 och 10 år gamla.

Ett släkte som kallas opossum har ett unikt sätt att försvara sig genom att spela död – "playing opossum".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar