söndag 22 mars 2009

Koffein


Koffein är en bitter vit kristallin xantinalkaloid som fungerar som en psykoaktivt centralstimulerande drog och ett milt vätskedrivande medel hos människor och djur. Koffein upptäcktes av en tysk kemist vid namn Friedrich Ferdinand Runge 1819 och isolerades första gången av honom året efter. Han myntade begreppet "kaffein", en kemisk förening i kaffe som i Sverige fick namnet koffein. Koffein är även känt som guaranin då det återfinns i guarana, matein då det återfinns i mate, och tein då det återfinns i te; alla dessa namn är synonymer för samma kemiska förening.

Koffein återfinns i olika mängder i bönor, blad och frukter hos över 60 växter, där det fungerar som ett naturligt bekämpningsmedel som paralyserar och dödar vissa insekter som äter av växterna. Den används vanligtvis i störst utsträckning av människor som utvinner den ur kaffeplantans bönor och tebuskens blad, samt även diverse maträtter och drycker framställda av produkter från kolanöten eller från kakao. Andra koffeinkällor är bland annat yerba mate, guaranabär, och växten Ilex vomitoria.

Hos människor är koffein en stimulant av det centrala nervsystemet som har förmågan att tillfälligt motverka trötthet och öka pigghet. Drycker innehållande koffein, som exempelvis kaffe, te, läsk och energidrycker, är på grund av detta väldigt populära och spridda i alla åldrar. Koffein är världens mest konsumerade psykoaktivt verkande drog, men till skillnad från andra droger är den laglig och oreglerad i så gott som alla jurisdiktioner. I Nordamerika konsumeras koffein dagligen av 90% av den vuxna befolkningen.[1] Koffein betraktas som relativt harmlöst. En studie gjord år 2008 visade att ett regelbundet intag av koffein under graviditet kan öka risken för missfall, men en annan studie gjord under samma år hittade inga korrelationer med koffeinintag och ökade missfall.[2]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar