söndag 22 mars 2009

Amfetamin


Amfetamin,C6H5CH2CH(NH2)CH3, är ett syntetiskt centralstimulerande medel. Namnet härrör från dess kemiska beteckning: alpha-metylfenetylamin. Då amfetamin är flytande omvandlas det oftast till amfetaminsulfat som är pulverformigt och lättare att hantera. Amfetamin och olika derivat används inom medicin, men framförallt som illegalt nyttjad drog.

Amfetaminmissbruk är mest spritt i Sverige, Japan, Sydkorea och på Filippinerna. Japan har någonstans 1-2 miljoner amfetaminmissbrukare som står för 35-50% av yakuzans inkomster. I Sverige är amfetamin den mest förekommande illegala drogen efter cannabis och den vanligaste intravenösa drogen överhuvudtaget. Amfetamin som säljs på gatan kostar mellan 150 och 300 SEK per gram beroende på kvalitet. Det vanligaste priset ligger på 200 kronor men kan köpas billigare vid större mängd.[källa behövs] Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk rapporterar att priset på amfetamin i missbrukarledet i Europa varierar mellan 10 och 15 euro per gram.[1]

Slangord för amfetamin bland missbrukare är många. Det absolut vanligaste smeknamnet för amfetamin är tjack. Några andra exempel är: vaket, mallvax, bums, uppåt, affe, pulver, speed, dos, panna, [2]. En människa som missbrukar amfetamin kallas ibland för pundare (från engelskans Punding). Mer explicit tjackpundare och mer byråkratiskt amfetaminmissbrukare.

Amfetamin är narkotikaklassat av FN, men förskrivs fortfarande i stor omfattning i många länder. I Sverige får medlet sedan slutet av 1960-talet förskrivas endast på dispens på tre indikationer:

  1. Narkolepsi, vilket yttrar sig som en sjuklig tendens att falla i sömn.
  2. Schizofreni, för att motverka koncentrationssvårigheter.[källa behövs]
  3. Neuropsykiatriska funktionshinder, som till exempel ADHD.

Vid dessa licensförskrivningar är doserna så låga (2-10mg dextro-amfetamin) att ingen berusningseffekt uppstår.

1 kommentar:

  1. 100% TOP QUALITY GOOD FLAVOR KUSH* COKE* SHARD* WEED* MARIJUANA* SPEED JEA .

    Oxycodone ,Roxicodine ,Subutex ,ADDERALL ,Pingers
    XANAX ,Anavar ,Ativan ,Adipex-P ,Amphetamine ,Belviq
    Percocet ,Contrave ,LSD
    ????????????????????????????d'y
    COCAINE*Coke ,4-methyl methcathinone ,MDMA
    Amphetamine Powder ,Crystal Meth//Ice ,MXE (Methoxetamine) powder (MXE, 3-MeO-2-Oxo-PCE)
    Heroin//Tar ,KETAMINE ,Shard ,Methylone(bk-MDMA)
    MDPV Methylenedioxypyrovalerone)magic, maddie, vanilla sky, super coke, and meow meow.
    roxi
    CONTACT...........alexmouaffi@gmail.com
    HE WILL DELIVER YOUR MEDICINES TO YOUR DOORSTEPS

    SvaraRadera